Niskokaloryczna tarta z owocami oraz mleczną czekoladą! | 240 kcal

Dzióbasy ta tarta jaglana to totalny sztos! Zrobiłam ją drugi raz, pierwsza wersja była dla mnie zbyt mało słodka, więc postanowiłam drugi wypiek wzbogacić w słodycz!  Chciałam, żeby była zdrowa, słodka, dawała dużo energii i była syta – jeden kawałek i można robić trening! Tartę robi się w dwóch etapach. Na początku zaczyna się od spodu, a gdy spód wygrzewa się już w piekarniku robi się polewę (górną warstwę) wraz z owocami. 

Spód, składniki:

  • 90 g (1 woreczek) kaszy jaglanej,
  • 100 g (1 sztuka) banana,
  • 1 szt. jajo,
  • 90 g ( 5 łyżek) mąki pszennej,
  • 10 g (1 łyżka) proszku do pieczenia,
  • 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego,
  • 40 g (4 łyżki) erytrytolu (słodzik, który nadaje słodki smak potrawom, na 100 g produktu zawiera 0 kcal, posiada zerowy IG, bardzo dobry zamiennik cukru).

Przygotowanie: Kaszę wyjąć z woreczka (przepłukać w celu pozbycia się goryczki). Do garnka wlać wodę około 3 szklanki, gdy zacznie się gotować dodać kaszę. Gotować przez ok. 15 minut, do całkowitego zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie gotowa dodać: banana, jajo, mąkę, proszek do pieczenia, olej, erytrytol. Zblendować wszystko na jednolitą masę. PS Ja nie blendowałam kaszy, bo była dość rozgotowana, rozgniotłam tylko widelcem banana i wymieszałam z resztą składników. Gotową, wymieszaną masą wlać do tortownicy! Piec przez 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 C.

Polewa, składniki:

  • 90 g (1 woreczek) kaszy jaglanej,
  • 600 ml (2 szklanki) mleka,
  • 10 g (1 łyżka) oleju rzepakowego,
  • 20 g (2 łyżki) erytolu = erytrytolu.

Owoce :

  • 350 g (1 szt.) mango (gdy zostanie można dodać więcej owocu na tartę, bądź zrobić z niego koktajl)
  • 60 g (1 szt.) kiwi
  • 20 g (2 paski) czekolady mlecznej (Milka/Wedel… jaką lubicie)

Przygotowanie: Gdy spód tarty się piecze, możemy zabrać się za robienie polewy. Kaszę wyciągamy z woreczka, przepłukujemy (żeby pozbyć się goryczy). Do garnka wlewamy mleko, gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszę. Gotujemy tak długo, aż kasza „wpije” całe mleko (15-20 min). Pod koniec gotowania dodajemy olej oraz erytrytol. Blendujemy na jednolitą masę – TUTAJ to blendowanie jest ważne! Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czekoladę należy zbelendować, bądź zetrzeć na tarce. Gotową polewę wylewamy na upieczony spód i przyozdabiamy owocami oraz czekoladą! Włóż do lodówki na 1-2 godziny. S M A C Z N E G O ! 

Ciasto należny podzielić na 8 równych kawałków.

Wartości odżywcze: 1 porcja (1 kawałek 190 g):

240 kcal, 6,8 g białko, 35,2 g węglowodany, 9 g tłuszcz


6 thoughts on “Niskokaloryczna tarta z owocami oraz mleczną czekoladą! | 240 kcal

  1. Niedawno szukałam czegos takiego delikatnego oraz z owocami Lubię pierniki oraz inne korzenne ciasta, ale po swietach zupełnie już mi sie przejadły. Szczególnie, ze przyrzadzałam ich bardzo wiele…

    Mam ochotę na coś lżejszego. Tarta nie wydaje sie taka trudna, tak wiec zbliza się weekend i już wiem co będę pieła.
    Szczególnie, zę mam w zamrażarce mrożone owoce ze swojego ogrodu i trzeba będzie je w koncu zużyć.

    Juz nie moge się doczekać/

  2. Niedawno szukałam czegos takiego delikatnego oraz z owocami Lubię pierniki oraz inne korzenne ciasta, ale po swietach zupełnie już mi sie przejadły. Szczególnie, ze przyrzadzałam ich bardzo wiele…

    Mam ochotę na coś lżejszego. Tarta nie wydaje sie taka trudna, tak wiec zbliza się weekend i już wiem co będę pieła.
    Szczególnie, zę mam w zamrażarce mrożone owoce ze swojego ogrodu i trzeba będzie je w koncu zużyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *