Witajcie, mam dla Was dzisiaj banalnie prosty przepis na zdrowe brownie z czerwonej fasoli. Przed nami weekend, oraz ciąg dalszy wakacji….. wizyta u babci, cioci, czy może odwiedziny u znajomych, a Wy akurat jesteście na diecie? To ciacho idealnie się sprawdzi! Zrobicie je bardzo szybko, a w dodatku zaskoczycie znajomych, że coś zdrowego niekoniecznie musi kojarzyć się z czymś niesmacznym czy wręcz niejadalnym. Z pewnością znajomi nie uwierzą, że w Brownie znajduje się fasola, a ponadto tego jest głównym składnikiem !🎂🍮
Składniki:
(na jedną formę, ciasto nie rośnie znacznie)
• 2 puszki fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – dokładnie przepłukujemy ją letnią wodą na sitku
• 2 dojrzałe banany
• 4 jajka
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 3 łyżki kakao
• 3/4 szklanki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 dojrzałe banany
• 4 jajka
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 3 łyżki kakao
• 3/4 szklanki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej)
• 1/4 szklanki mleka
• 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180°C, aby później nie zapomnieć. Kolejnie płuczemy fasolę bardzo dokładnie na sitku. Przesypujemy ją do miski i dodajemy: banany, kakao, jaja, olej, proszek do pieczenia i ksylitol. Wszystkie składniki bardzo dokładnie blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego) na gładką masę – to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie łamaniu się gotowego ciasta. Zalecam blendować ok. 5-7 minut. Gotową już masę przelewamy do formy i pieczemy przez 40-60 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy na patelni polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy owocami (wedle uznania, ja użyłam truskawek). Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Smacznego ! 😉😉
Smacznie wygląda, trochę jak tarta wygląd. A co do tego owocu co jest na wierzchu to jakoś nie słyszałem.
Świetny post.
Wygląda zachęcająco 😉
PurpurowyKsiezyc
Ciekawie to wygląda 😛 Chętnie kiedyś wypróbuje 😉
Wielokrotnie słyszałam o użyciu fasoli do słodkich ciast. Nigdy mnie to nie przekonywało, aczkolwiek kiedyś się skuszę! Wygląda smacznie.
Pozdrawiam, Wiktoria 🙂
ipstryk26.blogspot.com
Również robiłam kiedyś to cisto, jest pyszne i wcale nie czuć fasoli 😉
mm pyszności 🙂