Niskokaloryczna tarta z owocami oraz mleczną czekoladą! | 240 kcal

Dzióbasy ta tarta jaglana to totalny sztos! Zrobiłam ją drugi raz, pierwsza wersja była dla mnie zbyt mało słodka, więc postanowiłam drugi wypiek wzbogacić w słodycz!  Chciałam, żeby była zdrowa, słodka, dawała dużo energii i była syta – jeden kawałek i można robić trening! Tartę robi się w dwóch etapach. Na początku zaczyna się od spodu, a gdy spód wygrzewa się już w piekarniku robi się polewę (górną warstwę) wraz z owocami. 

Spód, składniki:

  • 90 g (1 woreczek) kaszy jaglanej,
  • 100 g (1 sztuka) banana,
  • 1 szt. jajo,
  • 90 g ( 5 łyżek) mąki pszennej,
  • 10 g (1 łyżka) proszku do pieczenia,
  • 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego,
  • 40 g (4 łyżki) erytrytolu (słodzik, który nadaje słodki smak potrawom, na 100 g produktu zawiera 0 kcal, posiada zerowy IG, bardzo dobry zamiennik cukru).

Przygotowanie: Kaszę wyjąć z woreczka (przepłukać w celu pozbycia się goryczki). Do garnka wlać wodę około 3 szklanki, gdy zacznie się gotować dodać kaszę. Gotować przez ok. 15 minut, do całkowitego zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie gotowa dodać: banana, jajo, mąkę, proszek do pieczenia, olej, erytrytol. Zblendować wszystko na jednolitą masę. PS Ja nie blendowałam kaszy, bo była dość rozgotowana, rozgniotłam tylko widelcem banana i wymieszałam z resztą składników. Gotową, wymieszaną masą wlać do tortownicy! Piec przez 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 C.

Polewa, składniki:

  • 90 g (1 woreczek) kaszy jaglanej,
  • 600 ml (2 szklanki) mleka,
  • 10 g (1 łyżka) oleju rzepakowego,
  • 20 g (2 łyżki) erytolu = erytrytolu.

Owoce :

  • 350 g (1 szt.) mango (gdy zostanie można dodać więcej owocu na tartę, bądź zrobić z niego koktajl)
  • 60 g (1 szt.) kiwi
  • 20 g (2 paski) czekolady mlecznej (Milka/Wedel… jaką lubicie)

Przygotowanie: Gdy spód tarty się piecze, możemy zabrać się za robienie polewy. Kaszę wyciągamy z woreczka, przepłukujemy (żeby pozbyć się goryczy). Do garnka wlewamy mleko, gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszę. Gotujemy tak długo, aż kasza „wpije” całe mleko (15-20 min). Pod koniec gotowania dodajemy olej oraz erytrytol. Blendujemy na jednolitą masę – TUTAJ to blendowanie jest ważne! Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czekoladę należy zbelendować, bądź zetrzeć na tarce. Gotową polewę wylewamy na upieczony spód i przyozdabiamy owocami oraz czekoladą! Włóż do lodówki na 1-2 godziny. S M A C Z N E G O ! 

Ciasto należny podzielić na 8 równych kawałków.

Wartości odżywcze: 1 porcja (1 kawałek 190 g):

240 kcal, 6,8 g białko, 35,2 g węglowodany, 9 g tłuszcz


4 thoughts on “Niskokaloryczna tarta z owocami oraz mleczną czekoladą! | 240 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *